diplomatakomment

diplomatakomment

Buckingham Palota télen-nyáron

2016. július 14. - diplomatakomment

Egy évben két fogdás a Palotában.  A  téli fogadásra természetesen nemcsak diplomaták hivatalosak, hanem a brit társadalmi élet előkelőségei is. A Palota termeit, valamint értékes festményekkel és porcelánokkal díszített hosszú folyosóit is megnyitják a látogatók előtt. Pincérek serege szorgoskodik a vendégek között, pezsgőt és szendvicset kínálnak ezüst tálcákról. A termekben különböző zenekarok játszanak, a vendégek pezsgőspohárral a kezükben korzóznak, beszélgetnek, egyszóval kellemesen érzik magukat. Bárkit megszólíthattunk, mindenki szívesen társalgott. Elvégre ezért voltunk ott.

         A protokoll emberei este tíz felé összegyűjtik a diplomatákat és egy előre gondosan elkészített alaprajz segítségével rendkívüli szakértelemmel vegyes tapintattal, szinte feltűnés nélkül elrendezik őket a nagyteremben. Alfabetikus sorrendben helyezkedünk el, a magyarok, szokás szerint Honduras és Izland (angolul Iceland) között. Első sorban a nagykövet és felesége, szorosan mögötte a beosztott diplomaták házastársukkal, akik szintén kezet ráznak majd a királynővel vagy a királyi család valamelyik tagjával, aki éppen arra jár. Közben szól a zene, fesztelenül társalkodunk szomszédos diplomatákkal, már mindenkiben dolgozik az elfogyasztott pezsgő, aminek hatását csak fokozza a meleg és az izgalom. Néhány perc elteltével megjelenik maga Második Erzsébet, néhány lépéssel mögötte Fülöp herceg és Károly trónörökös, őket a Marsall követi, aki szinte észrevétlenül előrehajol Őfelsége felé, de éppen csak annyira, hogy a fülébe súgja, melyik nemzet képviselői következnek. Miközben a királynő elegánsan vonul (erre nincs jobb szó), a két férfi kissé félszegen követi (ők képviselik a humort a családban), tartásuk olyan, mintha élénk vesebaj kínozná őket, vagy véletlenül egy számmal kisebb méretű cipőt húztak a lábukra. A Marsall bemutat mindenkit sorban, a királynő kezel a nagykövetekkel, Fülöp és Károly pedig a beosztott diplomatákkal. Mindhárman – és igazából ezt csodáltam mindig bennük – úgy tesznek, mintha csakugyan lekötné őket ez a feladat és érdekelné őket az, hogy mit mond nekik az indiai kereskedelmi attasé vagy a magyar sajtótanácsos. Nekem Fülöp jut, amint megrázza a kezem, a Marsall egyik ott ólálkodó helyettese a fülébe súgja, hogy ki vagyok. A hercegnek felragyog az arca, mintha legalábbis valamelyik régen látott unokatestvérével hozta volna össze a sors.

         -Magyarország a kedvenceim közé tartozik – mondja és azt tudom, hogy ebben nincs semmi túlzás, ugyanis kedvenc sportja a fogathajtás, aktív kapcsolatot ápol magyar versenyzőkkel. – Bárdos járt nálam a múlt héten.

         -Ez igazán remek – felelem.

         -Budapest pedig…csodálatos város… - mereng el a királyi fenség régi idők emlékein. – 1993-ban ott jártunk, elmentünk hajózni a…Dunán. Megkerültük a Margitszigetet. Meleg nap volt, az idegenvezető arra buzdított mindenkit, hogy gyönyörködjön a kilátásban, én pedig felfedeztem, hogy a szigeten félmeztelenül napoznak a budapesti lányok…alaposan szemügyre vettem őket. Végülis mindenki abban a kilátásban gyönyörködik, ami érdekli, nem igaz?

         A Marsall egy gyengéd mozdulattal továbbtereli a Herceget, aki azonnal szóba elegyedik az indiai katonai attaséval. Valószínűleg India is a kedvenc országai közé tartozik, bár hasonló élményei Delhiben aligha lehettek. A királyi család elvonul, a társaságok újra csoportokba verődnek, hatalmas ezüst tálcákon végre előkerül a füstölt lazac, oldódik a hangulat.

         A nyári kerti mulatság aztán teljesen más jellegű szórakozás. buckingham_gardens.jpgPersze, utolsó pillanatig fennáll a veszélye annak, hogy aznap délután szakadni kezd az eső (a meghívón még arra is kitérnek, hogy nedves füvön a hölgyek milyen cipőt viseljenek), a party azonban nem marad el, a pezsgőzés és a teázás ernyők alatt folytatódik.

         Nekünk szerencsénk van: ragyog a nap, a sok száz meghívott a Palota hatalmas kertjében kószál, az ideiglenesen felállított hófehér sátrakban szendvicseket, süteményt, pezsgőt, teát szolgálnak fel, aki pedig úgy érzi, hogy eleget ivott, az lehúzza a zokniját, bódultan lefekszik egy fa alá és ha éppen kedve tartja, alszik egyet.

A királynő természetesen itt is megjelenik, kezeket ráz és társalog, hasonlóan tesz Fülöp is, azután pedig vegyülnek, de ezt is ügyesen és tapintatosan, most aztán bárki megragadhatja az uralkodó házaspár kezét, mondhat bármit, ma, ezen a napon mindent szabad…

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomatakomment.blog.hu/api/trackback/id/tr458856936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása